12/25/2006

Billy Elliot


Na filmy se moc nedívám. To si radší pustim nějakou dobrou desku, zapálim svíčky, zavřu oči a relaxuju. Nebo nasadim sluchátka a čučim do zdi. Někdy si i zatancuju...
Nevim co to na mě dnes přišlo, ale rozhodl sem se, že shlédnu film, na kterej se mě tady práší už nějaký ten pátek a já ještě nebyl schopen se dokopat k tomu abych se na něj podíval. Navíc sem ho dostal od osoby, na které mi celkjem zaleží, tak sem to chtěl vidět:)...Viděl ste někdo film Billy Elliot? Já se na to právě dodíval a musím říct, že mě to celkem dostalo. Neviděl sem moc filmů, ale tohle se řadí vedle mých oblíbenců jako je "Tanec v temnotách" nebo "Život je krásný". Příběh jedenáctiletého Billyho, který je výchovou svého drsného otce dokopáván k tomu, aby se věnoval boxu. I přesto, že ho to vůbec nebere, neopovažuje oporovat "slepému" otci. Za jeho přístup k tomuto sportu ho většina lidí peskuje a nejvíce samosřejmě trenér. Smejí se mu, protože mu to nejde. Billy se snaží proniknout do tajů tohoto drsného sportu, když se ale vedle v sále roztočí sukénky malých budoucích primabalerin, učarován ladností jejich pohybů, zůstává jako přilepený na zemi. Hned začne přemýšlet, co by na tohle asi řekl otec. Sám sobě začne něco zakazovat, protože přece není "buzík"...Tanec ho ale začne hodně bavit a touha je silnější než on. Domluví si s trenérkou baletu, aby ho zařadila do hodin výuky mezi dívky. Nakonec otec na nátlak paní trenérky zaplatí Billymu hodiny v prestižní baletní škole. Neprohloupí, protože Billy je talent...

Proč si člověk musí některé věci a chování zakazovat na úkor společnosti?

7 komentářů:

Woo řekl(a)...

PROC? az se to dozvis, budu rada kdyz mi to povis

Anonymní řekl(a)...

woo: treba Ti odpovi ten film...

Anonymní řekl(a)...

Proč jsem chtěl, aby ses na ten film podíval? Aby si viděl, že pokud chceš něco dokázat, tak musíš jít i přes odpor společnosti (to si zavládl) a že život běží i jinde než v malém severoanglickém městečku (Pardubicích) . Myslím, že ten film má obrovskou sílu a energii. A pro lidi, kteří nemají sebedůvěru je nejlepším lékem. Ty už léky nepotřebuješ, ty si už našel to co jsi hledal a co potřebuješ.

Unknown řekl(a)...

haha, no vidis! billy elliot je film na kretej se taky uz celkem dlouho chystam (mam pocit ze tak od premiery), tohle zni jako celkem dobry doporuceni ... :)

Anonymní řekl(a)...

lilac: nelze napsat nic jiného než jen ... ,"jdi do toho ...podívej se na ten film",. Je to dokonalá směsice poznání, humoru, krutosti a vítězství, něhy, porozumění a xenofobie. A to vše v příběhu tak normálním jenž by mohl prožít každý z nás. Každý má touhu vítězit, ale Billy Elliot tu touho přetavil ve skutečnost. Né každý má takovou sílu, ale každý by to měl aspoň zkusit, protože jen tak můžeme zjistit co vše dokážeme.

2m řekl(a)...

jovano: vycerpavajici :)

--- řekl(a)...

Zkus taky od toho samého režiséra Hodiny. Kdyžtak ti je půjčím na DVD. :) Téma jiné, ale hloubka stejná.